• Home
  • Nieuws
  • Versnellingen voor op de fiets: Welke past bij jou?

Versnellingen voor op de fiets: Welke past bij jou?

Blog van 22 juni 2024

Om een comfortabele rit te hebben, zijn versnellingen voor op de fiets een essentieel onderdeel. Ze vereenvoudigen het beklimmen en afdalen van hellingen en maken het opnieuw starten bij stoplichten gemakkelijker. Maar welke schakelsystemen zijn er beschikbaar? En welke past het best bij jouw fiets?

Zelfs zonder versnellingen kun je blijven fietsen, maar met de juiste versnelling wordt elke rit veel comfortabeler. Er zijn verschillende soorten schakelsystemen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

Ga je voor een fiets met naafversnelling? Of toch wat sportiever en voor een fiets met een derailleur? Misschien wil je een fiets met het nieuwste van het nieuwste, een fiets met een traploze versnelling? We nemen de meest voorkomende versnellingen voor op de fiets met je door in deze blog.


Fiets met naafversnelling:

De naafversnelling op de fiets heeft tandwielen die het trappen makkelijker of moeilijker maken. Het is een veelvoorkomend type versnelling. De naafversnelling is gesloten, dus er is weinig onderhoud nodig omdat vuil de tandwielen niet kan bereiken.

Vaak wordt de naafversnelling gecombineerd met een dichte kettingkast, die de ketting afschermt tegen dezelfde elementen. Dit zorgt ervoor dat de naafversnelling weinig tot geen onderhoud vereist.

Bij nieuwe fietsen met naafversnelling zie je steeds vaker een riemaandrijving, ook wel 'belt drive' genoemd. De riem heeft veel voordelen ten opzichte van een gewone ketting. Een van de voordelen is dat er minder onderhoud nodig is.

Een ander voordeel is dat de riem minder geluid maakt. Een fiets met een naafversnelling én riemaandrijving is ideaal voor wie weinig onderhoud aan zijn fiets wil.

Voordelen van een fiets met een naafversnelling:

  • Onderhoudsarm, doordat de naafversnelling afgesloten is.
  • Schakelen is relatief stil.
  • Riemaandrijving, gesloten, halfopen en open kettingkast mogelijk.
  • Relatief goedkoop
  • Schakelen in stilstand

Nadelen:

  • Schakelt slomer tijdens het trappen.
  • Maximaal aantal versnellingen
  • Zwaar qua gewicht

Fiets met derailleur:

Een fiets met een derailleur herken je snel: alle tandwielen zijn zichtbaar aan de buitenkant. Het schakelen gebeurt trapsgewijs, waarbij de ketting tussen verschillende tandwielen wisselt.

Met verschillende tandwielen kun je altijd de juiste versnelling vinden. Daarom is dit systeem geliefd bij sportieve fietsen.

Een fiets met derailleur is lichter dan een fiets met naafversnelling. Je hoeft niet te stoppen met trappen om te schakelen. Dit is handig bij steile hellingen.

Een fiets met derailleur heeft als nadeel dat vuil gemakkelijk tussen de tandwielen kan komen. Dit kan slijtage veroorzaken omdat de tandwielen niet beschermd zijn. Bovendien moet een fiets met derailleur regelmatig afgesteld worden om soepel te blijven schakelen.

Bij een fiets met derailleur is het dus van belang dat je deze regelmatig onderhoud. Onze monteurs helpen je als je niet genoeg kennis hebt om het zelf te doen.

Bij een fiets met een derailleur is een riemaandrijving niet mogelijk, alleen een ketting.

Voordelen van een fiets met een derailleur:

  • Licht in gewicht
  • Door blijven trappen tijdens het schakelen
  • Veel versnellingen beschikbaar

Nadelen:

  • Door de open kettingkast, gevoelig voor vuil en slijtage.
  • Onderhoudszwaarder dan andere systemen.
  • Riemaandrijving niet mogelijk.

Fiets met traploze versnelling:

De traploze versnelling op de fiets, ontwikkeld door Enviolo, is een vernieuwend systeem waarbij je continu kunt blijven doortrappen zonder vaste versnellingen. Hoe verder je draait, hoe zwaarder het wordt. Met de traploze versnelling op de fiets vind je gemakkelijk de ideale stand voor jouw fietstocht.

Net als bij een fiets met derailleur kun je bij een fiets met traploze versnelling blijven trappen tijdens het schakelen, wat vooral op steile hellingen een enorm voordeel is. Daarnaast zijn er fietsen met een traploze versnelling die automatisch schakelen; je stelt je trapfrequentie in en het systeem kiest de juiste versnelling om deze stabiel te houden.

Dit systeem kan ook uitgeschakeld worden, zodat je handmatig kunt schakelen. De traploze versnelling op de fiets wordt vaak gebruikt in combinatie met een riemaandrijving. Dit zorgt ervoor dat jouw fiets met een traploze versnelling een stuk minder onderhoud nodig heeft, vergeleken met fiets met derailleur.

Voordelen van een traploze versnelling op de fiets:

  • Makkelijk om de versnelling te vinden die bij je past.
  • Je kunt door blijven fietsen tijdens het schakelen.
  • Onderhoudsarm, doordat het systeem afgesloten is.
  • Zowel handmatig als automatisch beschikbaar op sommige modellen.

Nadelen:

  • Is een stuk zwaarder dan een naafversnelling of een derailleur.
  • Duurder dan andere systemen.
  • Niet geschikt voor alle fietsen.
  • Beperkte versnellingen vergeleken met een fiets met een derailleur.

Op de hoogte blijven van alle nieuws en blogs?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Veelgestelde vragen:

Welke naafversnellingen zijn er?

De meeste bekende en veelvoorkomende naafversnellingen zijn: Shimano Nexus 3, 5, 7 en 8. De Shimano Nexus 3 is een naafversnelling die je vaak op goedkopere en transportfietsen ziet.

De Nexus 5 is speciaal ontwikkeld voor e-bikes. Deze naafversnelling heeft een robuustere constructie dan de andere modellen Shimano, zodat die de kracht van de middenmotor goed kan weerstaan.

De Nexus 7 is de goedkopere naafversnelling die op luxere stadfietsen gemonteerd is. De Nexus 8 is de luxe naafversnelling van Shimano, deze is duurzamer dan de vorige genoemden.

Daarnaast is het mogelijk dat er een Rohloff 14 naafversnelling op de fiets is gemonteerd. Deze is duurder dan de naafversnellingen van Shimano. De Rohloff 14 heeft een groot bereik en is één van de meest duurzame naafversnelling op dit moment.

Welke Enviolo traploze versnellingen zijn er?

Enviolo is de meest voorkomende traploze versnelling op de fiets. Daarmee

Urban naaf is compleet gemaakt voor het middensegment e-bikes. Doordat deze naaf gemaakt is voor de stad, is deze goedkoper dan de rest van de Enviolo serie. De City naaf is gemaakt voor duurdere stadsfietsen. Deze heeft betere onderdelen en duurzamer dan de Urban traploze versnelling.

De Trekking naaf is gemaakt voor langere tochten. Voor fietsvakanties of fietstochten is dit dé traploze versnelling die jij op je fiets wilt hebben.

Heavy Duty naaf is de eerste van de drie traploze versnelling van Enviolo voor bakfietsen. Deze is goedkoper dan de rest, maar kan heeft maar een maximaal totaal voertuiggewicht van 250kg. De Extreme naaf kan tot 300kg en de Extreme Gearbox 500kg.

Welke merken zijn het populairst bij een fiets met een derailleur?

Bij een fiets met een derailleur zijn de merken SRAM en Shimano het meest populair. Beide merken hebben hun verschillende afmontage sets die gebruikt worden. Welke het best voor jou is, ligt aan het prijspunt en de duurzaamheid.

Deel dit artikel