Hoe voorkom je dat je e-bike wordt gestolen?

Blog van 25 oktober 2023

Op dit moment zijn er ongeveer 5 miljoen e-bikes te vinden op de Nederlandse fietspaden. Elektrische fietsen komen steeds meer en meer voor. Ouderen, maar ook steeds meer jongeren kiezen voor gemak en comfort. Met de toename van het aantal e-bikes is ook het aantal diefstallen gestegen. In 2021 werd meer dan 22.500 keer aangifte gedaan van diefstal. In de meeste gevallen werden de fietsen gewoon op straat meegenomen. In minder dan 10% van de gevallen werd de fiets buitgemaakt door inbraak of geweld.

Extra reden om alert te zijn en je fiets goed te beveiligen. Wat kun je doen tegen diefstal van je elektrische fiets?

Tips tegen diefstal van je e-bike

  1. Meerdere sterke fietssloten
    Standaard zal je fiets uitgerust zijn met een goed ringslot, maar het is aan te raden (sommige verzekeraars stellen het tegenwoordig zelfs verplicht) om een sterk tweede slot te kopen. Bijvoorbeeld een kettingslot of kabelslot. Deze sloten geven je de mogelijkheid om je fiets ergens aan vast te maken zoals aan een lantaarnpaal of hek. Dit kost de dieven dan meer tijd en vergroot de kans dat ze jouw fiets links zullen laten liggen. Kies altijd voor een ART gecertificeerd slot. Liefst van 2 sterren of meer.
  2. Let op hoe je het slot bevestigt
    Misschien een inkopper, maar let erop hoe je het (tweede) fietsslot bevestigt. Haal de kabel door je wiel én frame en maak hem dan ergens aan vast. Als je je slot door alleen je voorwiel haalt, hoeft de dief alleen maar het voorwiel te verwijderen en dat is in veel gevallen zo gebeurd. Wel handig dus om een iets langer slot te kopen dan.
  3. Parkeer je fiets goed in het zicht
    Probeer stille en afgelegen plekken te vermijden. Zet je fiets altijd op een plek waar mensen zijn en rondlopen. Dieven zullen drukke plekken links laten liggen en eerder hun slag slaan op plekken die stil en donker zijn. Zorg ook dat je fiets niet direct langs een weg staat. Dievenbendes rijden rond in busjes en zetten je fiets zo in hun bus. Eenmaal in hun bezit verwijderen ze met de juiste gereedschappen de sloten en klaar is kees.
  4. Kies voor een bewaakte fietsenstalling
    In veel steden vind je vaak op meerdere plekken bewaakte fietsenstalling. Soms gratis en soms betaald, maar je betaalt natuurlijk liever een paar euro dan dat je fiets gestolen wordt met alle ellende eromheen. Niet alle fietsenstallingen zijn bemand, maar dan is er vaak wel cameratoezicht en fietsendieven zullen zich hier minder snel begeven. Op de website van jouw gemeente vind je vaak een overzicht van alle fietsstallingen in de stad. Hier wordt dan ook aangegeven of er kosten aan verbonden zijn en hoe er op je fiets gelet wordt. Doe er je voordeel mee.
  5. Verwijder je display en/of accu
    Veel elektrische fietsen hebben vaak een display die je kunt verwijderen. En de bediening van je e-bike gaat via zo'n display, dus een fiets zonder display is voor dieven al veel minder aantrekkelijk. Nog meer geldt dat voor je accu, want zonder accu heb je helemaal niets aan een elektrische fiets. Waar je een display nog wel kunt vervangen of los kunt kopen is dat bij een accu al lastiger en zeker een stuk duurder. Dus als je een makkelijk verwijderbare fietsaccu hebt haal hem er dan uit en neem hem mee. Tegenwoordig zijn er ook speciale sloten om je fietsaccu vast te zetten. Hierdoor voorkom je dat die makkelijk meegenomen wordt door dieven.
  6. Installeer een tracker op je fiets
    Je kunt losse gps trackers kopen en die op een slimme plek bevestigen aan je fiets, maar tegenwoordig zijn er steeds meer e-bikes met ingebouwde zenders. Vaak zijn die dan verbonden met een app, waardoor je een seintje krijgt als je fiets beweegt terwijl dat niet zou moeten. Ook is je fiets makkelijker terug te vinden. De trackers kunnen nog best prijzig zijn, maar het is een kleine investering als je het vergelijkt met de schade die je hebt als jouw fiets daadwerkelijk gestolen wordt.

Oké, je hebt overal aan gedacht, maar je fiets wordt alsnog gestolen, wat doe je dan?
Doe in ieder geval altijd aangifte, ook als je niet verzekerd bent. Er is altijd een kans dat je fiets boven water komt. Een goede fietsverzekering is echter wel aan te raden bij aankoop van een elektrische fiets. Je geeft veel geld uit en het is zonde als je na diefstal met lege handen achterblijft.

Als je je e-bike via ons verzekert nemen wij je alle administratie en zorgen uit handen. Het enige wat je zelf moet doen is de aangifte en de twee fietssleutels bij ons inleveren en dan zorgen wij voor de rest. Wij nemen contact op met de verzekering en dienen de claim in. Als dit is afgehandeld krijg je van ons en de verzekeraar bericht dat je een nieuwe fiets uit kunt komen zoeken. Vaak kun je dan al binnen korte tijd weer op een nieuwe fiets bij ons wegfietsen. Wel zo prettig toch?

Deel dit artikel