Tips voor het onderhouden van je fiets
Een fiets is een goede investering voor je eigen gezondheid en het milieu. Het is dan ook belangrijk dat je fiets in topconditie blijft door regelmatig onderhoud te plegen. Vooral als je veel gebruik maakt van je fiets of hem gebruikt voor sportieve doeleinden zoals mountainbiken en wielrennen. Je fiets wordt dan snel smerig en goed onderhoud is nodig om de levensduur van je fiets te verlengen en veilig te kunnen blijven rijden. We geven je wat tips om je fiets in topconditie te houden. (In willekeurige volgorde)
- Controleer regelmatig de remmen. Goede remmen zijn van essentieel belang voor je veiligheid. Check of de remmen nog goed werken en of de remblokken nog genoeg profiel hebben. Ook schijfremmen hebben onderhoud nodig en moeten regelmatig gecheckt worden, vergeet dat niet! Natuurlijk hebben ze minder onderhoud nodig, maar uiteindelijk moeten ook die een keer vervangen worden.
- Check af en toe de lucht in je voorband en achterband. Banden zorgen voor grip op de weg en demping van de fiets. Een band met te weinig lucht zal sneller slijten, terwijl een band met te veel lucht een grotere kans op een lekke band geeft. Kijk ook naar het profiel op je band, je ziet snel genoeg als je een band moet vervangen.
- Zorg dat je je fiets regelmatig schoonmaakt, zowel het frame als de onderdelen. Dit helpt om roest en corrosie te voorkomen en het zorgt ervoor dat je fiets er mooi uit blijft zien. Schoonmaken kan makkelijk met een water en een klein beetje zeep. Gebruik niet te veel een hogedrukspuit, die kan de lak en onderdelen juist weer beschadigen. Vergeet ook niet alles weer droog te maken.
- Het smeren van een fietsketting is belangrijk om slijtage te voorkomen en soepel te kunnen blijven fietsen. Houd er wel rekening mee dat als je er te veel opsmeert er makkelijker vuil op kan komen, en dit is niet goed voor de ketting. Ook kan dit vuil op je kleren terechtkomen en dat krijg je er moeilijk uit. Check ook regelmatig de spanning op de ketting van je fiets zodat je ketting er niet makkelijk af gaat. Er zijn ook goedkope tools om zelf te bepalen of je ketting aan vervanging toe is.
- Controleer regelmatig de staat van de lagers van je fiets, zoals de trapas lagers en de balhoofdlagers. Lagers verlagen de wrijving tussen de verschillende bewegende delen van je fiets en kunnen slijten. Alles gaat dan piepen en kraken en dat wil je niet bij je fiets.
- Controleer (de spanning van) de spaken en pas deze aan als dat nodig is. Dit helpt om de levensduur van de fiets te verlengen. Als er spaken ontbreken in je wiel kan dit ervoor zorgen dat je fiets minder gewicht kan dragen. Er kan dan bijvoorbeeld een slag in je wiel ontstaan waardoor je uiteindelijk je hele wiel moet vervangen. Om comfortabel te kunnen blijven fietsen is het dus van belang dat er voldoende spaken in je wiel zitten en dat deze op de juiste spanning staan.
Fietsonderhoud in de winter
Als sneeuw door kou blijft liggen en er flink met zout is gestrooid, is het verstandig om na elke fietstocht je fiets schoon te maken, omdat het de levensduur van je fiets verlengt en omdat het veiliger is. Doe je dit niet dan tasten vuil, water en vooral zout de metalen delen aan. En roest zorgt al snel voor mankementen. Zoals een remkabel die gaat roesten en breekt. Daarom kun je het beste je fiets met koud water schoonmaken in de wintertijd. Zout lost namelijk op in warm water en komt op die manier dieper in de onderdelen. Het best kun je hier gebruik maken van een borstel en als het even kan een tandenborstel voor de kleinere onderdelen.
Een extra opmerking voor mensen met een elektrische fiets. Gebruik niet te veel water rond elektrische onderdelen, dit zou de batterij of de display kunnen beschadigen of zelfs stuk kunnen maken. Houd er ook rekening mee dat de actieradius van een accu in de wintertijd tot 25% kan afnemen vanwege de koude temperaturen. Lees hier meer over in ons blog over onderhoud van je fietsaccu in de winter.
Door regelmatig deze tips op te volgen kan je ervoor zorgen dat je fiets in optimale conditie blijft en je veilig kunt rijden. Ook is het aan te raden om je fiets een keer in de zoveel tijd te laten controleren bij een fietsenmaker. Een professional kijkt je fiets na en kan eventuele problemen opsporen voordat ze groter worden. Op die manier kun jij lang blijven genieten van je fiets.