Jouw fietsaccu onderhouden: alle essentiële tips
De accu van je elektrische fiets is een onmisbaar onderdeel en verdient daarom de beste zorg. Een goed onderhouden accu zorgt ervoor dat je altijd klaar bent voor je volgende avontuur. Volg deze tips om het meeste uit je fietsaccu te halen en geniet altijd van zorgeloos fietsen.
Lees de gebruiksaanwijzing
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar begin altijd met het lezen van de gebruiksaanwijzing van je elektrische fiets. Hierin vind je vaak belangrijke informatie over de specifieke accu van jouw e-bike en hoe je deze het beste kunt onderhouden. Iedere accu is anders, en fabrikanten geven vaak specifieke aanbevelingen die van belang kunnen zijn voor de levensduur. Meer algemene informatie over een fietsaccu? Dan kan je dit op deze pagina bekijken.
Gebruik de accu regelmatig
Een fietsaccu functioneert het beste wanneer deze regelmatig wordt gebruikt. Probeer je accu minimaal één keer per maand te gebruiken. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je hem ten minste één keer per maand volledig oplaadt. Het is echter niet nodig om de accu na elke rit op te laden. Stel dat je een bereik van 100 kilometer hebt, laad de accu dan pas na twee of drie ritten op in plaats van na elke korte rit. Dit kan de levensduur van de accu aanzienlijk verlengen.
Laat de accu niet helemaal leeglopen
In tegenstelling tot andere apparaten, is het bij lithium-accu's niet goed om ze helemaal leeg te laten lopen. Het beste is om je accu op te laden wanneer deze nog tussen de 30% en 60% capaciteit heeft. Als je de accu helemaal leeg laat lopen, kan dit de capaciteit verminderen en de levensduur verkorten. Laad je fiets dus op zodra de accu een laag niveau bereikt, maar wacht niet tot hij helemaal leeg is.
Vermijd het overopladen van de accu
Hoewel het belangrijk is om je accu regelmatig op te laden, moet je voorkomen dat je hem te lang aan de oplader laat. Overopladen kan de capaciteit van de accu op de lange termijn verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een nachttimer op het stopcontact om te voorkomen dat de accu te lang aan de lader blijft. Ideaal gezien houd je de accu opgeladen tussen de 20% en 80%. Als je jouw elektrische fiets weinig gebruikt is het verstandig om elke maand even de status van de accu te checken. Is de accu onder de 30%, laad hem dan even kort op.
Goeie merken, zoals Bosch, Shimano en Yamaha, hebben een BMS (battery management system ) en regelt dit allemaal zelf, schakelt dus uit als de accu vol is.
Gebruik de juiste oplader
Het gebruik van de juiste oplader is cruciaal voor het behoud van je accu. De oplader die bij je e-bike is geleverd, is speciaal ontworpen om jouw accu op de juiste manier op te laden. Het gebruik van een andere oplader kan de accu beschadigen en de levensduur verkorten.
Controleer van tijd op tijd de actieradius
Als je merkt dat de actieradius van je e-bike afneemt, terwijl je de accu wel elke avond volledig oplaadt, kan dit een teken zijn dat de capaciteit van de accu verminderd is. Dit gebeurt meestal pas na een jaar of 4 jaar, 5 jaar of ouder is, afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Mocht je dit merken kan je de capaciteit van je accu testen om te controleren of het probleem daadwerkelijk bij de accu ligt of ergens anders in je fiets.
Opslag van de accu in de wintermaanden
Als je je e-bike voor langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld in de wintermaanden, zorg er dan voor dat de accu op een koele en droge plek wordt opgeslagen en dat deze voor ongeveer 50% is opgeladen. Dit helpt om de accu in goede conditie te houden en voorkomt capaciteitsverlies. Bekijk hier meer tips over wat je het beste kan doen met je fietsaccu in de winter.
De accu is op, wat nu?
Wanneer je merkt dat je fietsaccu mindere prestaties levert, zijn er verschillende opties om te overwegen. Je kunt een nieuwe accu aanschaffen, je kunt de accu laten reviseren, een tweedehands accu kopen of zelfs een nieuwe e-bike overwegen. Hoewel het kopen van een nieuwe e-bike een rigoureuze en dure oplossing is, wordt dit zelden als eerste optie gekozen. Een tweedehands accu aanschaffen via platforms zoals Marktplaats is ook steeds minder populair vanwege de onzekerheid over de kwaliteit en het verleden van de accu. De meest gekozen opties zijn tegenwoordig het vervangen of reviseren van de accu.
Een nieuwe accu kopen of de accu laten reviseren?
Een nieuwe accu heeft verschillende voordelen. Zo krijg je een compleet nieuwe behuizing en nieuwe elektronica, wat betekent dat alles er weer netjes uitziet en optimaal functioneert.
Reviseren van een accu kan een oplossing zijn, maar wij zijn er bij Leenders geen voorstander van. Gereviseerde accu's zijn qua levensduur meestal niet zo goed als een nieuwe accu. Ook is de garantie een stuk minder, en vliegt er nog wel eens een in de brand. Leenders adviseert altijd een nieuwe originele accu.
Goed onderhoud van je fietsaccu zorgt voor een langere levensduur en meer rijplezier. Door regelmatig gebruik, correct opladen en het vermijden van over- of onderladen, kun je de prestaties van je accu optimaliseren. Met deze tips ben je verzekerd van vele zorgeloze kilometers op je elektrische fiets.