Jouw fiets winterklaar maken: de gids van Leenders
Het winterseizoen staat binnenkort weer voor de deur. En daarmee komen ook weer uitdagingen voor de fietser. Lage temperaturen, vochtige omstandigheden en strooizout kunnen een behoorlijke impact hebben op je fiets. Het is daarom belangrijk om je fiets goed voor te bereiden op de wintermaanden, zodat je veilig op pad kunt blijven en de levensduur van je fiets niet onnodig inkort. Leenders heeft een gids samengesteld met tips en advies om jouw fiets winterklaar te maken.
Reinigen en inspecteren
Begin met een grondige schoonmaakbeurt van je fiets. Verwijder al het opgehoopte vuil, modder en stof. Gebruik een milde zeepoplossing en een zachte borstel om het frame, de wielen en de onderdelen schoon te maken. Let vooral op moeilijk bereikbare plekken waar vuil zich kan ophopen, zoals bij de ketting en rond de derailleur. Spoel je fiets daarna goed af met schoon water (geen hogedrukspuit! Deze kan het frame beschadigen) en droog hem af met een zachte doek.
Na het schoonmaken is het belangrijk om je fiets even te inspecteren. Check het frame op scheurtjes of beschadigingen. Kijk of de wielen genoeg spanning hebben en controleer de banden op slijtage. Kijk ook of de remmen goed functioneren en de kabels niet versleten zijn.
De meeste moderne fietsen hebben een aluminium frame dat niet roest, maar wel gevoelig is voor corrosie. Bij een aluminium frame is het essentieel om beschadigingen aan de beschermende coating direct te herstellen, zodat verdere corrosievorming voorkomen wordt. Corrosieplekken kun je eenvoudig behandelen met een geschikt middel, zoals witte azijn. Gebruik een plantenspuit om de plekken gelijkmatig te bedekken. Laat het ongeveer 30 seconden intrekken en poets het daarna weg met een borstel. Vergeet niet om daarna een beschermende coating zoals wax of siliconenspray te gebruiken.
Bescherming van het frame
Bescherm je frame tegen de winterse omstandigheden door een beschermende coating aan te brengen. Dit is natuurlijk niet per se nodig, maar het helpt je fiets wel echt. Een goede fiets polijst of -was kan ervoor zorgen dat water en vuil minder kans krijgen om zich te hechten. Hierdoor heb je op de lange termijn een stuk minder onderhoud omdat je zo het roesten van het frame voorkomt. Voor fietsen met een carbonframe zijn er speciale siliconenkits die extra bescherming bieden tegen vocht en Uv-straling. Hierdoor blijft je fiets langer in topconditie, ook bij koud en nat weer.
Onderhoud van de aandrijving
De aandrijving van je fiets, met name de ketting, is het meest kwetsbaar onder winterse omstandigheden. Reinig je ketting grondig met een ontvetter en een speciale kettingreiniger. Nogmaals, vermijd hierbij het gebruik van een hogedrukspuit, omdat dit schade kan veroorzaken aan de lagers en het frame. Droog de ketting goed en breng vervolgens een waterbestendige smeermiddel aan. Voor een algemene beschermlaag op je fiets kan je wax gebruiken. Als je graag wat speciaals gebruikt voor je fiets raad Leenders aan om bij droge omstandigheden een "dry lube" te gebruiken, een "wet lube" bij vochtige omstandigheden. Vergeet niet om ook gelijk de cassette en kettingbladen te reinigen en te controleren op slijtage.
Remmen en verlichting
In de winter zijn goede remmen en verlichting enorm belangrijk. Door vocht en kou kunnen remmen minder effectief worden. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of de remblokken en -kabels nog goed werken. Vervang deze indien nodig.
Goede verlichting is in de winter onmisbaar. Zorg dat je koplamp en achterlicht goed functioneren en helder genoeg zijn om in de donkere maanden zichtbaar te blijven. Vervang de batterijen van de fietslamp als je merkt dat het licht zwakker wordt. Overweeg het gebruik van LED-verlichting, omdat deze langer meegaat en beter bestand is tegen de kou. Vergeet ook niet om reflectoren op je fiets aan te brengen en eventueel reflecterende kleding of accessoires te dragen voor extra zichtbaarheid, vooral als je fietst in het donker.
Naast goede verlichting en reflectoren is het belangrijk om je zichtbaarheid zo goed mogelijk te hebben. Je kan overwegen om reflecterende strips op je fietsframe en wielen te plaatsen. Spaakreflectoren kunnen een groot verschil maken in 360-graden zichtbaarheid. Ook reflecterende accessoires zoals een rugzak of jas helpen je om op te vallen in de donkere maanden.
Bandenspanning en grip
Koude temperaturen kunnen de luchtdruk in je banden verlagen. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning van je fiets. Het kan verstandig zijn om de spanning iets te verlagen voor betere grip op gladde wegen, maar blijf binnen de door de fabrikant aanbevolen waarden (meestal tussen 3.5 en 4.5 bar voor een fiets of e-bike). Een goede grip zorgt voor een veilige rit, vooral op natte of ijzige wegen.
Bescherming van kwetsbare onderdelen
Fietsen met elektrische onderdelen, zoals e-bikes, vereisen extra aandacht in de winter. Bescherm de batterij tegen vocht door bijvoorbeeld een siliconenspray te gebruiken. Voor nog meer bescherming kun je speciale hoezen aanschaffen die je e-bike-onderdelen beschermen tegen de kou en regen. Haal de accu van je elektrische fiets naar binnen als de temperatuur minder dan 10 graden is! Voor meer informatie kan je ons blog met tips voor je fietsaccu lezen.