Dit is wat jij kan doen om jouw fiets te onderhouden
Fiets onderhoud is essentieel om je fiets in topconditie te houden en veilig te kunnen blijven rijden. Of je nu een traditionele fiets hebt of een elektrische fiets, goed onderhoud kan de levensduur van je fiets verlengen en de rijervaring verbeteren. In dit blog bespreken we belangrijke aspecten van fiets onderhoud, waaronder het schoonmaken van je fiets, de juiste bandenspanning, kettingonderhoud, en meer.
Je fiets schoonmaken
Regelmatig je fiets schoonmaken is een van de eenvoudigste manieren om roest en slijtage te voorkomen. Door je fiets regelmatig te wassen, kun je ook snel eventuele mankementen aan spatborden of velgen ontdekken. Gebruik speciale schoonmaakmiddelen voor fietsen of gewoon warm water en zeep. In de winter is het cruciaal om zout en pekel zo snel mogelijk te verwijderen, omdat deze de lak, velgen en banden kunnen aantasten. Gebruik koud water voor dit proces en overweeg je frame te waxen om langdurige bescherming tegen vocht te bieden.
Banden op de juiste bandenspanning oppompen
De juiste bandenspanning is cruciaal voor een soepele en veilige rit. Zachte banden verhogen de weerstand, wat kan leiden tot lekke banden, minder grip op de weg en versnelde slijtage. Voor elektrische fietsen heeft de juiste bandenspanning ook invloed op de actieradius van de accu. Controleer de aanbevolen druk die op de zijkant van je band staat en gebruik een fietspomp met drukmeter om de juiste spanning te krijgen. Het is verstandig om elke maand even de bandenspanning te controleren.
Ketting schoonmaken en smeren
Een goed gesmeerde ketting zorgt voor een efficiënte en soepele rit. Begin met het schoonmaken van de ketting met een borsteltje of een ontvetter zoals wasbenzine. Vervolgens breng je een speciale fietskettingspray aan om de ketting te smeren. Gebruik niet te veel olie, omdat dit vuil kan aantrekken. Regelmatig kettingonderhoud verlengt de levensduur van je ketting en voorkomt onnodige slijtage.
Rem- en versnellingskabels smeren en controleren
Controleer regelmatig de rem- en versnellingskabels van je fiets op beschadigingen of knikken. Smeer de draaiende onderdelen met een vettende spray om ze soepel te houden. Zorg ervoor dat je remmen goed werken; als je de rem te ver moet indrukken, is het tijd om de kabels aan te spannen. Voor de veiligheid is het raadzaam om dit door een fietsspecialist te laten doen.
Accu schoonhouden
Voor bezitters van een elektrische fiets is het schoon en droog houden van de accu van groot belang. Regelmatig laden en ontladen van de accu verlengt de levensduur en zorgt voor een optimale prestatie. Lees meer in ons blog over specifiek accu-onderhoud om je elektrische fiets in topconditie te houden.
Na hoeveel km onderhoud van elektrische fiets?
Naast het zelf uitvoeren van basis fiets onderhoud, is periodiek onderhoud door een fietsenmaker essentieel voor een lange levensduur van je fiets. Leenders Fietsen adviseert een eerste onderhoudsbeurt na drie maanden na aanschaf. Dit moment is ideaal om wielbouten, remmen, versnellingen en het balhoofd van de fiets te controleren en af te stellen. Een jaarlijkse controle bij de fietsenmaker zorgt ervoor dat je fiets in optimale conditie blijft en dat versleten onderdelen tijdig worden vervangen.
Een fiets kopen kan een behoorlijke uitgave zijn. Daarom is het fijn om te weten dat je je geen zorgen hoeft te maken over service en onderhoud. Bij Leenders Fietsen kun je bij de aankoop van je fiets een servicepakket afsluiten. Dit betekent dat je voor een vast bedrag per maand veilig en onbezorgd op weg kunt zonder onverwachte kosten.
Om de levensduur en prestaties van je fiets te optimaliseren, raden wij de volgende servicebeurten aan:
1e servicebeurt: na 90 dagen of 500 km
2e servicebeurt: na 365 dagen of 5000 km
3e servicebeurt: na 730 dagen of 10.000 km
4e servicebeurt: na 1095 dagen of 15.000 km
5e servicebeurt: na 1460 dagen of 20.000 km
6e servicebeurt: na 1825 dagen of 25.000 km
Met een servicepakket van Leenders ben je verzekerd van regelmatige onderhoudsbeurten, zodat je fiets altijd in topconditie blijft. Hierdoor geniet je langer van je fiets en voorkom je onverwachte problemen.
Tips voor het zelf onderhouden van je fiets
Niet al het onderhoud hoeft door een fietsenmaker gedaan te worden. Jij kunt ook bijdragen aan het onderhoud van je fiets. Maak je fiets bijvoorbeeld regelmatig schoon met water en milde zeep, maar vermijd een hogedrukspuit omdat deze de lak kan beschadigen. Behandel velgen, spaken, schroeven en bouten met zuurvrije vaseline of siliconenspray om roest te voorkomen.
Controleer ook regelmatig de bandenspanning. Zachte banden maken het fietsen zwaarder en kunnen leiden tot extra slijtage en schade aan je velgen. Vervang je banden tijdig als ze versleten zijn om veilig te kunnen blijven rijden. Met deze tips zorg je ervoor dat je fiets altijd in topconditie is en kun je zorgeloos genieten van elke rit.